۲۸ مهر ۱۳۹۵، ۹:۱۱

یادداشت؛

طعم گس حلوای تاکداران خراسان شمالی از غوره سفیدک

طعم گس حلوای تاکداران خراسان شمالی از غوره سفیدک

بجنورد- غوره تاکداران خراسان شمالی امسال با دستپختِ آفت سفیدک انگور، تبدیل به حلوایی شد که نه‌تنها کام کشاورزان را شیرین نکرد بلکه با خسارت‌هایی که به بار آورد، روزگار آنان را نیز سیاه کرد.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها-محبوبه عبدی: می‌گویند «گر صبر کنی ز غوره حلوا سازی» اما این حکایت، امسال برای تاکداران خراسان شمالی به‌گونه‌ای دیگر تعبیر شد، چراکه تلاش‌های یک ساله آنان و زحماتی که بی‌وقفه در سرما و گرما و در سایه‌سار تاک‌های خود متحمل شدند، نتیجه‌ای عکس به همراه داشت و گویی روزگار با آن‌ها یار نبود تا شیرینی انگورهایشان را در کام خود مزه کنند.

غوره تاکداران خراسان شمالی امسال با دستپختِ آفت سفیدک انگور و البته با چاشنیِ بی‌تدبیری مسئولان، تبدیل به حلوایی شد که کام باغداران استان را تلخ و مشکلی بر مشکلات گذشته آن‌ها ازجمله سر آمدن موعد وام‌ها و بدهکاری‌هایشان به بانک‌ها اضافه کرد که البته نبود صنایع تبدیلی و فرآوری در استان نیز که گل سرسبد مشکلات کشاورزان در این حوزه است.

در اواخر خردادماه امسال بود که در جلسه شورای برنامه‌ریزی خراسان شمالی از برگزاری همایشی دفاع شد که به‌زعم مسئولان سبب رونق تولید می‌شود، اما در این جلسه که برای برگزاری همایشی به نام انگور برنامه‌ریزی می‌شد، صحبتی از سوی مسئولان امر در خصوص شرایط اقلیمی در زمستان سال گذشته و وقوع باران‌های بهاری و پیش‌بینی بروز آفت در تاکستان‌های استان نبود، بلکه فقط صحبت از برگزاری همایش انگور و رقم و بودجه مربوط به آن بود تا این همایش ملی برگزار و وظیفه‌شناسی مسئولان امر در این حوزه بر همگان ثابت شود!

اما هنوز بیشتر از سه هفته نگذشته بود که سنگین شدنِ سایه سیاهِ سفیدک انگور بر سر تاکستان‌های خراسان شمالی، به مسئولان امر یادآوری کرد تا این موضوع را به کشاورزان هشدار دهند و خبر از شیوعِ این آفت در بیش از ۱۲ هزار هکتار از باغ‌های انگور استان را دادند.

هشداری که به گفته کشاورزان دیگر کار از کار گذشته بود و علاوه بر آن توان مالی هم برای مقابله با این آفت و پرداخت هزینه‌های گزاف برای چندین نوبت سم‌پاشی را نداشتند، بنابراین نوشدارویی که تجویز شد هم نتوانست از خزانِ باغ‌هایی که باید سرسبزترین روزگارِ خود را می‌گذراندند، جلوگیری کند.

حالا این هشدار به‌گونه‌ای دیگر و این بار برای مسئولان امر به صدا درآمده است تا تدبیری بی اندیشند بر این بی‌تدبیری خود و البته نه با اعلام تصویب سه میلیارد تومان اعتبار برای جبران خسارت تاکستان‌هایی که بیش از ۸۰ میلیارد تومان زیان‌دیده است چراکه این تدبیر، خود مرثیه‌ای است برای تناول حلوای تهیه‌شده!

تاکدارانی که در بیش از ۴۰ درصد باغ‌های خراسان شمالی، انواع انگورهای خوش‌رنگ و لعابی را پرورش می‌دادند که هرساله و در همین آغازین روزهای آفتابِ کمرنگ پاییز، دلالان و واسطه‌گرانی که به دنبال کسبِ سود بیشتر از نتیجه زحمات آنان بودند را به این حوالی می‌کشاندند، اما حالا باید بنشینند و بر این مرثیه بگریند.

هرچند آن همایش مذکور به دلایلی که کمبود بودجه می‌خواندنش، برگزاری آن در شهریورماه موکول شد به زمان دیگری، اما تاکستان‌های خراسان شمالی براثر آفت سفیدک انگور، حالا از رونق افتاده است و به گفته کارشناسان و متخصصان امر، اگر چاره‌ای اساسی اندیشیده نشود، دیگر کشاورزان را یارای تولید انگورهای خوش‌رنگ و لعاب، این محصول صادراتی استان نخواهد بود.

بنا به گفته کارشناسان امر، آفت سفیدک انگور به‌واسطه زمستان‌های خشک و بدون بارش رحمت الهی و بهار پرباران شیوع می‌یابد، آیا متولیان حوزه کشاورزی در صورت تکرار شدن این شرایط آب و هوایی، تدبیری دارند برای جلوگیری از گسترش بیماری قارچی سفیدک انگور در خراسان شمالی و یا بسنده کردن به ارائه آماری که دردی از تاکداران را دوا نمی‌کند، منتهای وظیفه آن‌ها خواهد بود؟ !

امسال نه‌تنها از ۱۷۵ هزار تُن انگوری که سالانه از ۱۸ هزار هکتار از تاکستان‌های خراسان شمالی برداشت می‌شد خبری نبود، بلکه کمتر خبری هم از سوی مسئولان امر به گوش رسید که باغداران خسارت‌دیده و مستأصل از هجوم آفت سفیدک انگور را لااقل کمی خوشحال کند!

راستی مسئولان محترم امر! از ایجاد پژوهشکده انگور در بجنورد که از مصوبات سفر رهبری است چه خبر!؟ و یا از طرح فراز و اقداماتی که در این زمینه انجام‌شده؟ !

کد خبر 3799774

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha